Rellotge polar cilindric digital.


 Us presente el meu nou rellotge polar cilindric digital, a Busot podeu veure un d'aquest tipus amb un altre disseny. (rellotge equatorial a Busot) Molt senzill d'interpretar com més endavant veureu.
Seguint la norma de tots els rellotges de sol, el gnòmon és paral·lel a l'eix de rotació de la Terra,  el pla del rellotge és paral·lel al gnòmon, per tant és perpendicular a l'Equador terrestre, d'ahí pren el nom de polar. En aquest rellotge funciona tot al contrari, el gnòmon no projecta l'ombra al pla del rellotge, ell rep els raigs que travessen els numeros de les hores disposades cada 15º.




A la imatge superior son les sis del matí hora solar tan sols veiem l'horaria de les VI.
En la imatge de la detra veiem l'horaria de les VI i per l'esquerra veiem aparèixer l'horaria de les VII sòn les sis i quart.





En la imatge de l'esquerra veiem l'horaria de les VI i l'horaria  de les VII amb els dos segments bé definits, són les sis i mitja.





 En la imatge de la dreta l'horaria de les VI comença a desaparèixer i veiem l'horaria de les VII  un quart per a les set.
Instant exacte del mig dia verdader, el sol creua el meridià, a terra l'ombra projectada és simètrica i totes les ombres tenen la direcció nord sud, per  guanyar exactitud tant a les hores exactes com a les mitjes hores l'ombra del gnòmon la veurem centrada entre els segments .
L'ombra projectada a terra ens aprofita per assenyalar els canvis d'estació, als solsticis veurem una elipse i als equinoccis una línia recta direcció est oest.
 Aquest rellotge  el podem fer servir tant amb  l'hora solar  local  com per exemple l'hora del meridià Greenwich com si volem l'hora dels nostres rellotges mecanics, tan sols  l'hem d'ajustar girant  l'anell  pel seu eix.                                   
Sense ubicació fixa
Pel tub podem veure l'estrella Polar

Gràcies a Marga i Maite per facilitar-me  l'ubicació provisional del rellotge en aquest lloc tan encantador. 

Comentaris

  1. Enhorabona, Dario, pel teu nou rellotge de sol, és molt original.
    Pepe Toni Pérez

    ResponElimina
  2. Xulissim, m'agrada molt, un rellotge molt interessant, amb un toc futurista molt lograt.

    ResponElimina
  3. M'agrada molt Dario, el detall de la estrella Polar impressionant ¡¡ provaré de fer una rèplica per el jardí de casa ¡¡¡¡¡
    Jaume

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada