Correcció de l'hora solar a l'hora civil.

Imatge de la dreta les 13:00 del dia 17 de gener signe acuari ermita de sant Antoni (Alcoi Parc Natural de la Font Roja)

Els rellotges de sol, donen la hora solar o temps verdader local.Tan sols coincideix l'hora solar amb l'hora mitja del fus quatre dies a l'any, la resta s'aplegen a produïr avanços de fins a 16 minuts i retards de 14 minuts. Tot això es deu a l'eix de rotació de la terra que està inclinat (l'ecliptica) i l'órbita de la Terra, traça una el.lipse. Per a conéixer l'hora civil (l'hora oficial de cada país) s'aplica l'equació del temps, és la diferència entre el temps mig i el temps verdader.
Equació = E
Temps verdader local = t
Temps mig local = tm

E = tm - t

Aleshores per conèixer el temps mig (l'hora oficial de cada país) sumarem els valors de l'equació del temps al temps verdader .

tm = t+E

Per diferència de longitud del meridià oficial de cada país restarem si ens trobem a l'est i sumarem a l'oest.
Afegirem dos hores en l'horari d'estiu i una a l'horari d'hivern.
Ejemple:
hora solar --------------------- 12:00:00
horari d'hivern----------------- +1:00:00
valor equació------------------- -0:16:15 (8 de novembre)
diferéncia per longitud (Alcoi) -- +0:01:52

hora solar les 12:00:00 hora civil 12:45:53


L'ANALEMA O LEMNISCATA


L'analema és una corba en forma de huit o dos S superpostes que ens permet indicar el temps mig en els rellotges de sol, com la construcció de l'analema en cada línea horaria resulta molt laboriosa per a simplificar de vegades tan sols els dibuixa en l'horaria de les XII i despres per comparació amb les altres horaries es corregeix mentalment. El rellotge de l'imatge en aquesta ocasió esta provist de les analemes en totes les hores.


Com aplicar l'analema o lemniscata?


Si el rellotge disposa de línies diaries amb els camps zodiacals és molt sencill, aplicarem la part de l'analema del signe del zodiac que els trobem, en aquesta ocasio sagitari, l'imatge és del dia 7 de desembre de 2008 a les 12:00 hora civil, el punt de llum coincideix amb l'analema.
Com podeu comprovar els rellotges de sol també donen l'hora civil.






Si voleu la taula de valors per a cada dia de l'any de l'equacio del temps m'envieu un correu.

Comentaris