La Lluna en els rellotges de sol



Amb els rellotges de sol, podem saber l’hora solar per mitjà de l’ombra produïda pel gnòmon, exposat a la llum de la Lluna sempre que no interferisca la llum, de l’enllumenat públic. Per a la correcta interpretació cal conéixer l’edat de la Lluna o la fase en què es troba.

Es denomina llunació al període en què es produeixen les quatre fases: lluna nova, quart creixent, lluna plena i quart minvant. La duración d’aquestes quatre fases és de 29 dies 12 hores i 44 minuts, com no pretenem una gran exactitud simplificarem el període en 30 dies.

En una llunació els angles horaris entre la Lluna i el Sol varien, sent més lenta la Lluna amb una diferència de 360º o el que és el mateix 24 hores. Dividint 24 hores en 30 dies ens ix 0,8 hores ho passem a minuts i són 48 minuts que retarda cada dia.

En lluna nova la Lluna i el Sol coincidiran en l’angle horari podent interposar-se entre el Sol i la Terra, donant lloc a un eclipsi de sol. (el pròxim dia 22 de juliol es produirà un eclipsi total de sol a Àsia ( www.eclipsesolar.es )

En el quart creixent el retard sera de 6 hores.

En lluna plena serà de 12 hores, pel que prenent-nos la llicència que el Sol en el seu pas pel meridià oposat, la lluna culminarà el nostre meridià a les 12 de la nit.

En el quart creixent el retard serà de 18 hores.

Comentaris