La ruta dels rellotges de sol d'Alcoi (I)

Iniciem la ruta dels rellotges de sol  visitant el rellotge analemàtic del col·legi public Horta Major, fet amb motiu del seu 25 aniversari.
Autors: Alex Barber &  Dario Mira.
Construït desembre 2010

Aquest tipus de rellotges són els més didàctics. Per coneìxer l'hora solar nosaltres actuem de gnòmon es posem damunt de la línia meridiana i a l'altura del mes  què estem. El disseny  facilita la comprensió dels dos moviments  més significatius de la Terra al voltant del Sol rotació i traslació, també podem veure el sol més a prop de la Terra al voltant del solstici d'hivern. El periheli es produeix a principis de gener.

Si volem aprofundir més ens facilitarà la comprensió del moviment molt lent però molt significatiu, anomenat precessió dels equinoccis, aquest moviment fa que l'eix de rotació no apunte sempre la mateixa  estrella, ara apunta un punt molt pròxim de l'estrella "α UMI" és la actual Estrella Polar.

Aquest moviment s'anomena precessió dels equinoccis per que quan la Terra creua l'anomenat primer punt d'Aries entra la primavera,  en l'epoca dels grecs fa més de 2000 anys la constelació que hi havia darrere del Sol era Aries, actualment al tirar cap enrrere este punt, quan entra la primavera la constelació que està darrere del sol és Piscis encara que en el Zodiac correspon al signe d'Aries, per tant al voltant de 26.000 anys el punt Aries haurà recorregut les dotze costelacions.

Per conèixer més feu un clic:   Article Societat Catalana de Gnomònica


Comentaris

  1. M'alegre que tinguéreu un bon dia amb sol per veure els rellotges solars. Llàstima no haver pogut anar.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada