Sant Nicolau, un carrer meridià?



El carrer Sant Nicolau te un traçat molt particular, de nord a sud,
que coincideix amb el meridià, per eixa raó vaig decidir enviar un correu a Radio Alcoi.





A l’atenció de Ràdio Alcoi.
Em dirigisc al programa HOY POR HOY ALCOY que presenta Rafa Santonja, perquè li formule a l’historiador Ricard Bañó en la seua secció la següent pregunta.
A causa de la meua afició a la gnomònica (construcció de rellotges de sol), el passat 22 d’abril veient l’entrada cristiana en el carrer sant Nicolau, quan es va produir el migdia verdader, el sol en eixe mateix instant estava culminant el meridià i es trobava en el centre del carrer.
La meua pregunta és la següent: pot tindre algun significat eixa exactitud mil·limètrica, de coincidir amb el sud? És l’únic carrer de tot Alcoi amb eixa orientació al sud tan exacta.
Vos envie una foto en què es pot apreciar com el sol il.lumina els dos costats del carrer i una imatge de google earth amb la ubicació del carrer sant Nicolau en la que es pot apreciar la seua coincidència amb el meridià.

Dario Mira.


L'hora civil coincideix en la culminació del sol en el meridià, tan sols que cuatre dies a l'any, aquestos dies son el 24 d'abril, 3 de juny, 6 de setembre i 21 de desembre.

Comentaris

  1. El Sr. Bañó, com a historiador, deu tenir dades de quan es va urbanitzar aquest carrer per poder deduir si hi havia o no una intenció manifesta de fer-ne el traçat seguint el meridià. Tanmateix, no seria cap fet estrany que les persones que el dissenyaren fessin una observació del recorregut del sol, qui sap si pensant en un bon repartiment a banda i banda del carrer de la llum i l’escalfor solar. Des del punt de vista gnomònic, no seria l’únic cas en què ens trobem amb edificis que han estat construïts amb una orientació ben determinada en relació al sol (per ex., les esglésies romàniques, totes tenen l’absis perfectament orientat a Llevant, façana lateral dreta Migdia, i entrada Ponent). Així mateix, en moltes ciutats ens trobem que tenen algun carrer perfectament traçat seguint el meridià, o bé que va de Llevant a Ponent. Un exemple clar el tenim en el traçat del “cardus” i el “decumano en les antigues ciutats de l’imperi romà. El cardo seguia un traçat nord-sud i el decumano est-oest, i la manera de fer aquest traçat no era altre que l’observació del sol a través de l’ombra que projectava un gnòmon.
    Enhorabona, Dario, per les observacions que has fet del carrer Sant Nicolau!
    Conxita Bou
    Societat Catalana de Gnomònica

    ResponElimina
  2. Gràcies, Dario. Una de les coses més boniques que té l'afecció a la gnomònica és aquesta capacitat que ens dóna d'observar coses que sense ella ens passarien desapercebudes. Gràcies a això es poden fer petits, o grossos, descobriments, com aquest de l'orientació del carrer sant Nicolau, que estic segur que no és una casualitat. Una altra cosa és trobar l'explicació, el criteri o els motius que impulsaren els antics alcoians a fer-ho així. Segurament Conxita, que té molt bon ull clínic, toca una bona part de raó, si no tota. D'ara en avant, ens fixarem més en l'orientació dels carrers, i quan en trobem algun amb propietats gnomòniques, l'afegirem a la llista que tu has encetat.
    Ah, i molt bé per tots aquests posts de rellotges.

    Salut

    Joan Olivares

    ResponElimina
  3. Hola "tete", molt be espére que s'hagi realitzat allò que desitjaves o imaginaves a la pregunta que vas fer, si no, continua indagant que estic segur que prompte trobaras resposta a tota la tasca que fas sense cap tipus de lucre.
    Anims.

    Ovidi Mira.

    ResponElimina
  4. Jo també pense que no és va tractar d'una casualitat, Conxita ens ha mostrat com altres civilitzacions,utilitzaven els meridians pel disseny de carrers i edificacions.
    Al Joan,ens ha motivat a fixar-nos en aquestos detalls,jo m'ha apunte.
    De fet,a la Vall de Gallinera es produeix un fet d'interes gnomònic,referent a la declinació.
    aquest és l'enllaç http://www.alicantevivo.org/2007/10/la-alineacin-solar-del-convento.html
    Ovidi tu saps que carrega a gust no pesa.
    Ricard com bé dius, no claudiques per l'exatitud,deixant la porta oberta.Dic jo, al traçar el carrer Sant Nicolau no corregirien el xicotet error d'alineació amb el meridià que tenía el covent de Sant Agustí?
    Moltes gràcies.
    Darío.

    ResponElimina
  5. hola jo no se res d'açó, pero si que es costruix , mirant l'orentació del sol, fins les cases de camp, es fan per aprofitar mes el sol, per la collita, perque abans no hi habia calefacciò..etc,etc

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada